Effectief thuiswerken, 7 tips!

Hoe je beter thuis kunt werken

Meer en meer werken we vanuit huis. Helaas zijn er talloze verstorende factoren die je effectiviteit in de weg kunnen staan. Met deze 7 tips optimaliseer je je thuiswerk.

1. Creëer een vaste werkplek

Het wordt niet voor niets “home office, thuiskantoor” genoemd. Werken vanuit je bed, bank of voor je televisie is geen goed idee. Het hoeft niet een hele kamer te zijn, maar zorg wel voor een plek die aangeeft: hier wordt gewerkt!

2. Correct communiceren, kun je leren

Oproepen, e-mails, instant messaging-diensten of videocalls zijn allemaal manieren om te communiceren. Kies het meest geschikte kanaal en bedenk hoe je die kunt combineren. Soms is het efficiënter om een ​​e-mail te sturen dan om te bellen.

3. Ritme, verkleed je voor je werk

Opstaan, koffie drinken in je pyjama en meteen aan het werk gaan, waarom ook niet zou je denken. De meesten zijn echter gebaat bij ritme en daar past bij dat je werkt in gepaste kleding. Zo kom je in werkmodus en helpt het je om goed te concentreren. Werkt ook voor je omgeving, als je eruitziet zoals je naar werk gaat, dan geeft dat het juiste signaal aan je huisgenoten: ik ben aan het werk. Komt er plotseling een onaangekondigde videocall, dan sta je niet voor verrassingen…

4. Vaste werktijden zijn belangrijk

Zeg niet tegen jezelf dat je morgenochtend aan het werk gaat. Wees in plaats daarvan gedisciplineerd en begin elke dag op hetzelfde tijdstip. Om ervoor te zorgen dat uw thuiswerk niet in conflict komt met uw privéleven, is het ideaal om gezamelijk met je huisgenoten de werkdag tegelijkertijd te beeindigen.

5. Specifieke taken voor elke dag

Maak takenlijsten voor elke dag dat u vanuit huis werkt. Dit helpt je om je te concentreren op de essentiële dingen en geeft je de mogelijkheid om te meten hoeveel er al is gedaan en of je op schema ligt. Voer eerst gecompliceerde en lastige taken uit en als laatste routinetaken.

6. Neem pauzes

Net zoals je je aankleedt alsof u op kantoor bent, moet u ook andere gewoonten naar uw huiswerk overbrengen. Pauzes nemen! Een lunchpauze van een uur is de perfecte energiebron om je hoofd weer op gang te krijgen. Maak ook dat ommetje wat je op een normale werkdag ook zou maken

7. Laat je niet afleiden

Probeer contact met familieleden of vrienden tijdens het werk te vermijden, ook al is dat moeilijk. Maak duidelijk dat je niet reageert. In een eventuele gedeelde ruimte helpt het om met een koptelefoon op te werken, daarmee sluit je jezelf af voor omgevingsgeluiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *